Talot osaksi ihmisten terveyttä

Suomessa on rakennuksia, joilla on haluttu edistää ihmisten terveyttä. Yksi mahtava sellainen on Paimion entinen keuhkotautiparantola. Sen suunnittelivat viimeistä piirtoa ja kalusteita myöten Alvar ja Aino Aalto.

Valtava rakennus kohoaa keskellä kaunista mäntykangasta edelleen. Opastettu kierros tuossa nykyään sairaalaksi nimetyssä rakennuksessa oli valaiseva kokemus. Rakennus on sijoitettu siten, että ulkoa tulviva valo pääsee sisään valtavista ikkunoista. Ikkunanäkymät ovat kuin tauluja. Juuri näkymillä ja kauniilla luonnolla katsottiin olevan parantava vaikutus aikana, jolloin keuhkotautiin ei vielä ollut lääkkeitä.

Talon aulasta lähtee nousemaan jykevä, keltainen portaikko. Se on rakennuksen yksi vaikuttavimmista elementeistä. Portaikossa ”aurinko tulee sisään”. Aallot ovat käyttäneet suunnitelmissaan paljon värejä. Potilaiden nukkumatilojen käytävillä lattiat ovat kuitenkin tylsän väriset. Niilläkin oli tarkoitus; haluttiin, että potilaat kulkisivat hyvässä asennossa rintakehä mahdollisimman avoimena. Tämän katsottiin edistävän paranemista.

Mieleen tulee ajatus, että kaiken rakentamisen takana pitäisi olla ihmisen hyvinvointi ja terveys. Vieläkin. Sairaalat viittaavat sairauksiin. Parantolasta tulee mieleen paraneminen. Melko pienin keinoin nykyisistä laatikkorakennuksista ja niiden ikkunattomista nurkkauksista saataisiin ikkunoilla viihtyisempiä. Näkymät kannattaisi aina hyödyntää. Ne eivät maksa erikseen.

Alvar ja Aino Aallon ikkunanäkymiä ja värejä.
Alvar ja Aino Aallon ikkunanäkymiä ja värejä.
Aurinko tulee sisään.
Aurinko tulee sisään.
Samaan aikaan Paraisilla.
Samaan aikaan Paraisilla.
  • 03.10.2018
    • Rakentaminen
    • Terveys
    • Suunnittelu
    • Parantola
    • Luonto
  • 0 kommenttia
*
*
*
yhdeksäntoista miinus nolla numeroissa =